Dojo ob železnici pomaga staršem, da si lahko vzamejo čas zase

Dojo ob železnici je športno-rekreativni in družabni center, namenjen učenju in gibalni kulturi za vse generacije.

foto: Pia Klančar

Zgodba telovadnice zraven železniške postaje Ljubljana–Rakovnik se je začela leta 2010, ko je skupina navdušencev borilnih športov prenovila zapuščeno skladišče v center borilnih veščin. Od takrat lahko ljubitelji rekreacije obiskujejo številne vadbene programe, kot so aikido in karate tečaji za odrasle in otroke, budo vrtec za najmlajše ter dve različni vrsti joge. V prihajajoči sezoni pa se prične še vadba za otroke s posebnimi potrebami.

Dojo je v upravljanju ŠD Dokiai, predsednik katerega je Aleksandr Starovojtov, ki pravi: “Želim si, da živimo zdravo in kvalitetno. Verjamem, da je najlepša pot do tega z lastnim delom, ki navdihuje in pomaga drugim. Zato smo s podobno mislečimi prijatelji vložili čas in ljubezen v skupni projekt, ki mu pravimo Dojo – prostor za poglobljeno učenje poti k dobremu počutju in osebni rasti skozi fizično aktivnost. Smo edina telovadnica v okolici, kjer staršem omogočamo, da si lahko v času treninga svojega otroka vzamejo čas zase; se udeležijo treninga v sosednji dvorani in ne visijo na telefonu ali v trgovini.”

Budo vrtec

Za naše najmlajše pod streho doja že tretjo sezono poteka vadba skupine Budo vrtec, ki je namenjena predšolskim otrokom. Trening v tej skupini poteka po modelu učenja skozi igro, kjer otroci osvajajo osnove koncentracije, koordinacije in motorike. Skupina šteje 10 do 15 članov v starostnem razponu od 4 do 6 let. Kurikulum budo vrtca je pripravljen tako, da otroci dobijo vpogled v osnovne Budo prvine, kot so disciplina, spoštovanje, občutek varnosti ter tehnike karateja in aikida - udarci, blokade in padci.

Aikido in Karate

Aikido in tradicionalni karate sta fizični aktivnosti za otroke, kjer je vsak lahko najboljši. Trenerji imajo med 6 do 15 let izkušenj, zato znajo vzpodbuditi otroke k nenesilnemu vedenju, sodelovanju in jih učijo pozitivno gledati na svet.

Osnovnošolska aikido skupina trenira ob torkih in četrtkih, osnovnošolska karate skupina pa ob ponedeljkih in sredah. Treningi osnovnošolcev so sestavljeni po modelu učenja skozi igro s poudarkom na razvoju potrebnih gibalnih in mentalnih sposobnosti, ki omogočajo mladim užitek v gibanju. Za mladostnike in odrasle smo podobno kot v preteklih sezonah pripravili začetniške in nadaljevalne tečaje.

Joga

Vadba joge poteka v manjši dvorani dvakrat tedensko, gre za Gentle in Hatha jogo pod vodstvom izkušenih vaditeljic Dominike in Maje. Vadba joge v Doju posamezniku pomaga najti umirjenost in ravnovesje, okrepiti notranjo moč ter prisluhniti sebi in svojemu telesu.

Skupina Budomir

Novost v tej sezoni je skupina Budomir, ki je namenjena otrokom od 5 do 10 let starosti z Aspergerjevim sindromom in/ali motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD). Skupina je majhna (4 otroci) z namenom zagotavljanja podpore, prilagajanja in preprečevanja senzorne preobremenjenosti.

Ideja o skupini Budomir se je razvijala in tlela že nekaj časa. Iniciatorka skupine Budomir je vaditeljica karateja Bojana, ki je v preteklosti že vodila skupino otrok s posebnimi potrebami (ZGNL) in v je v tem delu zelo uživala. Bojana pravi: “Ker specializirane ponudbe vadbe borilnih veščin za otroke s posebnimi potrebami v Sloveniji še ni, kljub številnim znanstvenim študijam kako borilne veščine tem otrokom lahko pomagajo, sva se s Kamilo, ki je specialna in rehabilitacijska pedagoginja, odločili za sodelovanje. Vsem otrokom želiva približati izkušnjo kolektivne dejavnosti, povezanosti, sodelovanja, hkrati pa discipline in reda. Poudarek vadbe je na spoštovanju sebe in sovadečih, individualiziranem pristopu v okviru skupinskega dela, razvoju socialnih in komunikacijskih kompetenc. Borilne vsebine skupine Budomir bodo prilagojene potrebam in sposobnostim otrok. Posebej bodo upoštevane specifične potrebe vsakega posameznika.”

Članek pripravili: Bojana Rudovič Žvanut, Staša Pisek, Aleksandr Starovojtov